Charlotte Doornhein

Over de schrijver
Kinderboekenschrijfster Charlotte Doornhein (1972) is geboren in Bunnik en groeit op in Groot-Ammers aan de rivier de Lek. In 2001 ontstaat haar belangstelling voor Hongarije door een vakantie in het land. Charlotte wordt verliefd op de gastvrije mensen, de wilde en ongerepte natuur en de bijzondere cultuur. Nog vele reizen naar Hongarije volgen en dit levert inspiratie op voor haar eerste kinderboek Hein Stekel en László. Meer boeken over Hein Stekel en Hongarije vloeien vervolgens uit haar pen.

Maar haar eerste liefde vergeet ze niet: de Cariben. De verhalen en de literatuur uit de Cariben krijgt Charlotte mee van haar oma en opa, die van 1950 tot 1975 op Aruba en Curaçao woonden, en van haar moeder die er tot haar achttiende woonde.
Charlotte emigreert in 2006 zelf naar Curaçao, samen met haar man Olaf, haar kinderen Imre en Jurn en haar honden. Charlotte is de bedenker van het Curaçaose festival de Literaire Tippelzone (voor volwassenen) en de Literaire TRippelzone (voor kinderen). Naast schrijver van kinderboeken is zij redactielid van Cpost, het kleurrijke online magazine voor de Curaçaoliefhebber. Ook is zij jurylid van de Poem Express tijdens het jaarlijkse NANA kinderboekenfestival op Curaçao. Vijf jaar opgaan in de Caribische cultuur inspireert haar tot het schrijven van diverse Caribisch getinte boeken.

In de zomer van 2011 keert Charlotte met haar gezin terug naar Nederland. In 2014 heeft Charlotte de eer om het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven: De roep van de shoco / E grito di e shoco. Eind 2014 treedt Charlotte toe tot het bestuur van de Werkgroep Caraïbische Letteren, een zelfstandige Werkgroep binnen de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De Werkgroep stelt zich ten doel om de literatuur van Suriname en de Nederlands-Caraïbische eilanden te ondersteunen en de studie ervan te bevorderen.

Charlotte schrijft ook boeken die zich in Nederland afspelen, zoals Droomkoffer. Een boek over de danswereld en het volgen van je dromen. Charlotte schrijft het verhaal samen met de choreograaf en danser Shaker. Tijdens een spectaculaire show met jonge dansers en artiesten wordt het boek gelanceerd. Het boek valt op door het mooie verhaal, prachtige illustraties en een waanzinnige vormgeving.

Sinds 2016 is Charlotte werkzaam als Schoolschrijver op scholen in Amsterdam. Stichting De Schoolschrijver zet de kinderboekenauteurs in om leerlingen op de basisschool taalsterk te maken. Met verschillende activiteiten lokt de Schoolschrijver de leerlingen naar het boek en helpt het schrijf- en leesplezier te verhogen. Hij is spilfiguur en kan rolmodel zijn, wat de taal-, schrijf- en leesontwikkeling van kinderen positief kan beïnvloeden. Charlotte is zowel in het intensieve halfjaar traject als in het maand traject werkzaam.

Klassenbezoek?
Wil je dat Charlotte klassenbezoeken komt houden bij jou op school of in de Bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek of de Nationale Voorleesdagen? Neem dan contact op met de Schrijverscentrale afdeling jeugd 020-820 26 55 of jeugd@deschrijverscentrale.nl.

Publicaties

 • Hein Stekel en László (2005), Uitgeverij Quist, leeftijd 8-88 jaar
 • Hein Stekel en Posko (2007), Uitgeverij Quist, leeftijd 5-8 jaar
 • László vermist (2008), Uitgeverij Quist, leeftijd 14+
 • Imre bouwt mee (2008), Kwintessens, leesniveau AVI 3 / E3
 • Shervison vindt een schat (2009), Kwintessens, leesniveau AVI 4 / E4
 • Shervison ta deskubrí un tesoro (2010), Fundashon pa Planifikashon di Idioma
 • Kwelgeesten rond de kapokboom (2011), Caribpublishing / Uitgeverij SWP, leeftijd 16+ en volwassenen (www.kapokboom.info)
 • Kwelgeesten rond de kapokboom (2011), kunstvideo Charlottes WeBB
 • Lettervreters, vuurtorens en piratenboten (2012), digitaal prentenboek Charlottes WeBB, leeftijd 3-8 jaar. In zes talen: Nederlands, Papiamentu, Engels, Duits, Frans en Spaans
 • Curaçao voor kinderen met lef (2013), Levendig Uitgever, spelletjes- en activiteitenboek voor op het eiland of ergens anders in de wereld, leeftijd 4-14 jaar
 • Beestachtig Lekker – liederlijke herrie voor kinderen (2014), Charlottes WeBB i.s.m. Xarisma. Online gedichten over acht Caribische dieren. Inclusief handout met praktische lestips voor leerkrachten (www.xarisma.nl/charlotte)
 • De roep van de shoco / E grito di e shoco (2014), Levendig Uitgever i.s.m. Biblioteca Nacional Aruba. Het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk 2014 dat als omdraaiboek in het Papiamento en het Nederlands gelezen kan worden, leeftijd 9-13 jaar
 • Droomkoffer (2015), Charlotte Doornhein & Shaker, Levendig Uitgever. Een bijzonder dansboek om bij weg te dromen. En daarna samen de wereld rond te dansen, 8-18 jaar.
 • De roep van de shoco / Gritu di shoko (2016), Levendig Uitgever. Speciale uitgave voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen op Curaçao en Bonaire. Tweetalig omdraaiboek in een Papiamentu-Nederlandse editie met bijbehorend tweetalig lesmateriaal gemaakt i.s.m. de Nederlandse Taalunie.
   

Meer informatie
Charlotte Doornhein woont in Nigtevecht
Meer informatie over de boeken van Charlotte: www.charlottedoornhein.nl.

 

Foto auteur: Marloes Voogsgeerd