Marian Kruijt

Over de schrijver
Marian Kruijt (1948) woont in Mijdrecht. Haar jeugdjaren heeft ze doorgebracht in Twente en een van haar hobby's was lezen.

Na diverse kantoorbanen in het oosten van het land, kreeg ze een baan bij een uitgeverij in Amsterdam, waar ze twintig jaar heeft gewerkt. Daarna werkte ze twintig jaar op een school voor voortgezet onderwijs in Vinkeveen.
In 2004 overleed haar vader en in 2009 haar moeder, een Oekraïense. Haar ouders hebben elkaar in 1943 in Duitsland ontmoet, beiden als dwangarbeiders, en zij hebben schokkende ervaringen opgedaan in de Tweede Wereldoorlog.
Tussen de papieren van haar moeder vond Marian Kruijt een blocnote met herinneringen van haar jeugd in Oekraïne en de moeilijke naoorlogse jaren. Daarvan heeft ze voor haar broer en de kleinkinderen, in eigen beheer, een levensboek geschreven, aangevuld met eigen herinneringen aan haar ouders.

Na haar pensionering in 2010 is Marian Kruijt vrijwilligerswerk gaan doen bij de stichting Tympaan-De Baat en heeft ze zich verbonden aan het project 'Levensboek'. Inmiddels heeft ze drie boeken geschreven over het leven van drie dorpsgenoten. De boeken zijn allemaal in eigen beheer uitgegeven en geven een mooie kijk op het leven van mensen die in de jaren ‘20 van de vorige eeuw zijn geboren. Allemaal met hun eigen belevenissen uit diverse streken van Nederland en uit Nederlands Indië.
“Ik vind het heel bijzonder om in deze levens te duiken, te helpen hun levensverhaal samen te stellen en hun stamboom uit te zoeken” vertelt Marian Kruijt. Een van de websites die ze daarvoor gebruikte was genealogiedomein.nl. Deze site, die zich richt op de Achterhoek in Gelderland, waar haar voorvaderen ooit geleefd hebben, geeft toegang tot aktes uit allerlei Gelderse archieven. Ze vond dit zo’n interessante website dat ze zich als vrijwilliger aanmeldde. En zo is ze zich gaan verdiepen in onder andere het Oud Rechterlijk Archief van Zutphen (ORA). Ze heeft onder meer gewerkt aan een project over het dorp Hengelo in Gelderland.
Ze vertelt hierover: “Tijdens het lezen van de aktes uit de 18e eeuw kreeg ik zoveel schitterende verhalen onder ogen, dat de gedachte post vatte: Ik moet hier in de toekomst iets mee doen. En zo is het gekomen dat ik in oktober 2015 het boek Schatten uit het Historisch Verleden van Hengelo Gld heb laten drukken.” Ook dit boek is uitgegeven in eigen beheer.
Ook al gaan de verhalen over Hengelo en naaste omgeving, Marian Kruijt merkte wel dat de verhalen een breed publiek trekken omdat veel nakomelingen van bewoners uit dit gebied geïnteresseerd zijn in de verhalen die een mooi beeld geven van het dagelijks leven in de 18e eeuw.

Publicaties

  • Een Oekraïens-Twentse Liefde (2010)
  • Hasses bȏlle, hast mien kjȇllen ek sjoen? (2012)
  • De Regenboog van het Leven (2014)
  • Achter Ieder Mens schuilt een Verhaal (2015)
  • Schatten uit het Historisch Verleden van Hengelo Gld. (2015)

Meer informatie
Informatie over Schatten uit het Historisch Verleden van Hengelo Gld via: emkage@xs4all.nl.