de online Bibliotheek

de online Bibliotheek heeft veel te bieden

Ook nu we weer open zijn, blijft de online Bibliotheek veel bieden. E-books en luisterboeken, handige apps, digitale prentenboeken, oefensites voor basisschoolleerlingen en Lezen voor de lijst voor scholieren op de middelbare school. 

Eerst even registreren

Ga je voor het eerst gebruik maken van de online Bibliotheek?
Registreer je dan eerst. 


Nieuwe tips deze week:

De Pabo Leest Voor: Van voorleeswedstrijd naar voorleesestafette

De landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gaat vanwege de coronacrisis niet door. Er is een alternatief slot bedacht: De Pabo Leest Voor! Zo krijgen de pabostudenten alsnog een podium om voor te lezen én kunnen basisschoolleerlingen genieten van een goede voorlezer. Selma Noort start op 18 mei de voorlees-estafette van haar boek 'De zee kwam door de brievenbus'.

Volg hier de voorleesestafette

Digitaal kinderboek over Corona in 25 talen

De Spaanstalige Manuela Molina maakte een boek over het Coronavirus voor kinderen. Een boek om uit te printen, in te kleuren en samen te praten over de emoties die deze tijd oproepen. Beschikbaar in: Nederlands, Pools, Spaans, Perzisch, Japans, Chinees, Kroatisch, Deens, Servisch, Hongaars, Grieks, Arabisch, Roemeens, Russisch, Duits, Turks, Indonesisch, Hebreeuws, Welsh, Frans, Portugees, Engels en Italiaans.

Download hier het Covidbook

Meer leren? Volg een gratis training

Meer leren? Zoals Beter thuiswerken, Lezen en schrijven, Word, Digitale fotografie, Yoga, Sporten en bewegen, Gezond eten, De iPad gebruiken, Excel, een cursus Geluk en meer. De Bibliotheek biedt gratis trainingen. Je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek.

Vraag hier toegang tot de trainingen

ThuisBieb: voor leden én niet-leden

ThuisBieb, een app vol e-books

In de ThuisBieb-app zijn nu 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek. Met de ThuisBieb willen de bibliotheken iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken én een mooie leeservaring bieden in deze onzekere tijd.

Download de ThuisBieb en lees thuis

Speciaal voor kinderen

Digitale prentenboeken, voorleesfilmpjes, oefenen voor school en karaoke-lezen. 

Coronavirus, Wat kinderen moeten weten

Wat is het coronavirus en waarom heeft iedereen het erover? Uitgeverij Gottmer en Nosy Crow hebben een e-book gepubliceerd voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar met heldere en toegankelijke uitleg over het coronavirus. Het e-book is voor iedereen gratis te downloaden.

Bekijk hier het voorleesboek

Prentenboek Flip, grote vriend en corona

‘Wat zullen we spelen?’ vraagt grote vriend aan Flip. ‘Ik weet het niet.’ zegt Flip. Flip en grote vriend vervelen zich. Ze mogen niet naar school.

Bekijk hier het prentenboek

Huisarrest, spannend verhaal over thuis blijven

Huisarrest is een spannend verhaal in 10 delen! Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel. Laat je voorlezen door Maren Stoffels, Anna van Praag, Sanne Roseboom, Simon van der Geest en Ruben Prins.

Bekijk hier elke dag een aflevering

Elsie en Reinoud op berenjacht

Een facebook-column voor kleuters over al hun belevenissen in deze Corona-tijd.

Ga hier naar Elsie en Reinoud

BoekStart heeft leuke Voorlees-app

BoekStart heeft een leuke Voorlees-app. De app staat vol video’s over voorlezen, de nieuwste boekjes voor je kindje en vele voorleestips. En via de app kun je makkelijk meedoen met de maandelijke actie ‘MijnVoorleesmoment’.

Download hier de app

Voorleeshoek

De Voorleeshoek is de komende drie weken gratis voor alle kinderen in Nederland. Een leuke & educatieve manier om de kinderen thuis te vermaken.

Ga hier naar de Voorleeshoek

Leuke voorleesfilmpjes

Voorleesfilmpjes prikkelen de zintuigen en nemen je mee in een bijzonder verhaal.

Bekijk de voorleesfilmpjes

Yoleo, motiveert kinderen om te lezen

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie, en voor beginnende lezers is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) met Yoleo.

Ga naar Yoleo

Thuis oefenen met Junior Einstein

Geen school, maar wel blijven leren? Dat kan met Junior Einstein! Rekenen, topografie, begrijpend lezen en de tafels, alle vakken kunnen worden geoefend. Voor bibliotheekleden is het gratis!

Ontdek Junior Einstein

Online oefenen voor school

Met Junior Einstein kun je online oefenen voor alle vakken van de basisschool. Handig nu je niet naar school kan.

Je vindt het op jeugdbibliotheek

Veilig het internet op, word Mediawijs!

In deze tijd moeten we ook digitaal veilig blijven en geen virus oplopen. Hoe doen we dat? Met deze games leren kinderen veilig met internet omgaan.

Bekijk de games

BiebTV

SchoolTV is de komende weken gratis te bekijken, maar wist je dat er ook een speciale BiebTV bestaat? Ook deze afleveringen kun je gratis terugkijken.

Ga hier naar BiebTV

Lezen voor de lijst

Welk boek kies je voor school? 'Lezen voor de lijst' helpt je een boek te kiezen dat je zelf leuk vindt.

Bekijk Lezen voor de lijst

   

Kinderjury gaat online door

Je kunt nu niet naar de Bibliotheek komen om boeken uit te zoeken voor de Kinderjury. Maar met de online Bibliotheek kun je gelukkig blijven lezen. En je hebt nu vast genoeg tijd om flink veel boeken te lezen. Tussen 11 en 17 mei kun je je stem uitbrengen.

Ga naar de Kinderjury

Muizenstad kleuren

Wat is er heerlijker dan kleuren. Met een kleurplaat van de Muizenstad kan je uren bezig zijn. Geef ieder raampje, deurtje, bloempje en muisje een ander kleurtje.

Download hier de kleurplaat Muizenstad

Voor alle leeftijden

E-books, luisterboeken, hoorcolleges, digitale kranten en tijdschriften.

E-books

Via de online Bibliotheek heb je toegang tot duizenden e-books. Zo hoef je je thuis niet te vervelen.

Bekijk al onze e-books

LuisterBieb

Met de LuisterBieb geniet je van de mooiste luisterboeken en interessante hoorcolleges. Download de gratis app voor tablet of smartphone.

Bekijk de luisterboeken

Hebban

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen.

Ga naar Hebban

Duik in de geschiedenis, lees de krant

In Delpher vind je miljoenen Nederlandstalige krantenpagina’s, tijdschriften, radiobulletins en boeken uit de 17e t/m de 20e eeuw.

Bekijk Delpher

Raadgedicht

Gedichten zijn saai? Echt niet! Op www.raadgedicht.nl is het gedicht namelijk een echte puzzel. Kan jij ontdekken welk woord er in het gedicht ontbreekt?

Ga hier naar Raadgedicht

Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Ben je bezoeker of vrijwilliger van de bibliotheek en wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Dat kan nu met GoodHabitz.

Ga hier naar GoodHabitz

Doe de detoxkuur met de Data Detox Kit

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Geef je eraan toe om veel apps te installeren? Heb je iets te vaak 'Ik ga akkoord' aangeklikt? Ben je de tel kwijt van het aantal accounts dat je hebt aangemaakt? Dan is de Data Detox Kit iets voor jou.

Ga hier naar de Data Detox

Auteurs vertellen verhalen: Decamerone

In tijden van nood nemen we onze toevlucht tot verhalen. In de 14e eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in Decamerone hoe een groep mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats.

Beluister hier de verhalen