Praten met de baby in je buik

Het klinkt misschien een beetje gek, maar wist je dat je al kunt voorlezen aan de baby in je buik. Als je tijdens je zwangerschap begint met praten, liedjes zingen en voorlezen voor de baby, stimuleer je zijn of haar taalontwikkeling al enorm.

De baby in je buik kan de stem van zijn of haar moeder al heel snel horen en herkent haar uit duizenden. Als je 24 weken zwanger bent, is je kindje al actief naar je aan het luisteren! Als je je hier bewust van bent kun je er een beetje mee gaan spelen door te praten, liedjes te zingen en/of kleine rijmpjes of verhaaltjes voor te lezen. Erg leuk om te doen, want je zult merken dat je baby op je stem reageert. Als je dezelfde liedjes en verhaaltjes vaak herhaalt, is het zelfs zo dat als de baby eenmaal geboren is, hij of zij deze zal herkennen en deze ook het liefst zal horen.

Een heel fijne bijkomstigheid is dat je kind op deze manier al gewend raakt om actief te luisteren. En mocht het zo zijn dat het later, als het geboren is, wat huilerig is of prikkelbaar, dan zal het luisteren naar hetzelfde liedje, rijmpje of verhaaltje hem of haar rustiger maken. Juist door de herkenning en het fijne gevoel dat daarbij hoort.

Praten, zingen en voorlezen tijdens je zwangerschap: daarmee prikkel je de taalontwikkeling van de baby in je buik, je kunt het taalknopje dus nu al aanzetten.
 

Boekentips

Hieronder vind je een paar boekentips met verhaaltjes, liedjes en rijmpjes.