Boekenweek 2019

Gepubliceerd op: 7 maart 2019 15:00

In de Boekenweek staat dit jaar ‘De moeder de vrouw’ in de schijnwerpers. Laat je inspireren door de grote variatie aan boeken over dit onderwerp. De Boekenweek begint op 23 maart.

Iedereen heeft een moeder, lief en zorgzaam, streng of juist afwezig. In de literatuur worden dan ook vele markante moeders beschreven: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, zoals het nieuwste boek van Tommie Wieringa ‘Dit is mijn moeder’ of ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls, tot moeders die zelf schrijven over het moederschap zoals ‘Nachtouders’ van Saskia de Coster of ‘De gelukkige huisvrouw’ van Heleen van Royen.

Boekentips bij het thema 'De moeder de vrouw'

Twee identiteiten

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Ken je het gedicht?

De inspiratiebron voor het thema van de Boekenweek is het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff, 'De moeder de vrouw'.

Frans Bromet maakt serie over de Bibliotheek

Tijdens de Boekenweek van 2019 zendt de VPRO van maandag tot en met vrijdag de serie De bibliotheek uit. Programmamaker Frans Bromet en de zijnen dwalen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken en spreken bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Het idee dat bibliotheken saaie instituten zijn waar je alleen komt om boeken en cd’s te lenen, blijkt totaal achterhaald.