Tentoonstelling: Met een koffer vol boeken naar Brooklyn

Gepubliceerd op: 12 juli 2021 16:00

Op 21 mei 1646, 375 jaar geleden, stichtte een groep Nederlandse emigranten het dorp 'Breuckelen' in Amerika. In de loop van de tijd transformeerde de naam tot wat we nu kennen als Brooklyn, een stadsdeel van New York.

Nieuwsgierig geworden naar de Nederlandse invloed op de Amerikaanse cultuur?
Tot 31 december kun je de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’ bekijken bij het RHC Vecht en Venen. Aan de hand van archiefstukken word je meegenomen in de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika. Al vanaf de zeventiende eeuw trokken Nederlanders naar Amerika, zij hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de Amerikaanse cultuur. Dit komt nog steeds terug in bijvoorbeeld straatnamen, eetgewoonten en de taal. De typische Amerikaanse donut stampt bijvoorbeeld af van onze oer-Hollandse oliebol.

De tentoonstelling is geopend maandag t/m vrijdag 9.00 tot 16.00 uur in het RHCVV in Breukelen, Schepersweg 6e. In de zomervakantie vindt elke week een activiteit plaats. In de Bibliotheek Mijdrecht en Wilnis is van 1 september tot 31 oktober een mini-expositie over dit onderwerp te zien, samengesteld door het RHCVV.