Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen verzamelt informatie en materiaal voor Coronacollectie

Gepubliceerd op: 1 april 2020 11:00

Bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) staat allereerst de zorg voor de gezondheid van iedereen en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen voorop. Daarnaast ziet het RHCVV als archiefdienst dat er nu geschiedenis wordt geschreven. Om deze reden bouwen wij, samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen in het land, mee aan een (digitaal) archief over het Coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland in het algemeen voor onze regio in het bijzonder.

Oproep

Om deze informatie veilig te stellen roept het RHCVV de hulp in van de inwoners van Stichtse Vecht en De Ronde Venen.
De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van horeca, scholen, musea, theaters en bibliotheken, de stille straten, het thuiswerken en thuis les krijgen, het niet doorgaan van kerkdiensten. Het niet naleven van de maatregelen, maar ook de sociale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties.

Waar is het archief naar op zoek?

Het RHCVV is op zoek naar informatie en materiaal dat iets zegt over de invloed van het Coronavirus op het (dagelijks) leven in onze regio. Je kunt hierbij denken aan:
• Foto’s van het leven op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties, lege schappen bij de plaatselijke supermarkt, lege straten, of juist groepsvorming.
• Flyers en posters, met mededelingen over Coronamaatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.
• Kaartjes of tekeningen die ontvangen zijn om u te steunen.
• Digitale berichten op Whatsapp of social media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar we overleggen
graag). Linkjes zijn ook welkom.
Let op: het gaat vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

Hoe kun je aanleveren?

Digitaal materiaal aanleveren

Via e-mail: hotspot@rhcvechtenvenen.nl of via WeTransfer.com
• Aanlevering digitale tekstdocumenten graag in PDF/A-formaat
• Aanlevering digitale foto's in TIFF of JPEG, in de hoogst mogelijke (originele) resolutie

Per post aanleveren:
Postbus 120, 3620 AC Breukelen. o.v.v. Hotspotmonitor en naam en (e-mail)adres voor ontvangstbevestiging.

Bij het aanleveren graag vermelden:
• Wat u aanlevert (digitaal archief, papieren documenten, foto’s, Film, video, geluid, anders)
• Korte omschrijving van wat je aanbiedt (wat of wie zijn er te zien, waar is het)
• Datering (Wanneer de foto is genomen bijvoorbeeld)
• Uw contactgegevens zodat wij contact kunnen opnemen.

Nog vragen?

Heb je iets dat interessant is, maar staat het hierboven niet genoemd? Of weet je niet precies hoe je iets moet aanleveren? Neem dan even contact op via hotspot@rhcvechtenvenen.nl of via 0346-259 425. Onze studiezalen zijn op dit moment gesloten, maar we zijn wel bereikbaar.

Het RHCVV zal bij de opname van het materiaal in haar (digitale) depot altijd rekening houden met privacy-, archiefwetgeving en auteursrechten. Hierover nemen we nader contact op.