Goed Nederlands is belangrijk voor iederéén

Gepubliceerd op: 24 juni 2019 10:30

De Ronde Venen heeft aandacht voor taal. 3400 inwoners van De Ronde Venen hebben moeite met Nederlands lezen, schrijven of spreken.

Taal is belangrijk als je zelf dingen wilt regelen of wilt doen.
Je kind voorlezen. Een formulier invullen. Internetbankieren. Reizen met de trein. De bijsluiter van je medicijnen begrijpen.

Vaak vinden mensen het vervelend om te vertellen dat ze moeite hebben met de taal en vinden ze het moeilijk om hulp te vragen. Ze hebben slimme trucjes om het probleem te verbergen.

In De Ronde Venen is er deze zomer een campagne rondom taal. In deze campagne wordt door heel veel organisaties samengewerkt. Zij vinden het belangrijk dat hier aandacht voor komt.

”Ik schaam mij nergens voor” - het verhaal van Ab Spoor

Ab Spoor is 69 jaar en heeft meer dan 50 jaar in het bloemenvak gewerkt. De meeste tijd werkte hij op de veiling als verdeler en als trekker (verplaatsen van bloemenkarren met een elektrisch voertuig). Ab heeft alles geleerd doordat mensen vertelden hoe hij het moest doen en door goed te kijken als dingen werden voorgedaan.
“Gelukkig heb ik een goed geheugen, dus als iets me verteld wordt, vergeet ik het niet meer. Ik kan wel lezen, maar het gaat langzaam. Op de veiling las ik altijd de Metro en de Spits.”

De schoolcarrière van Ab ging niet bepaald over rozen. Hij begon op de Eben Haezerschool in Ouderkerk aan de Amstel, maar bleef zowel in de eerste als de tweede klas twee keer zitten. Vervolgens ging Ab naar de zogenaamde BLO School in Amsterdam-Oost. “Daar heb ik wel wat geleerd, maar op mijn 12e moest ik naar een kindertehuis tot mijn 18e en daar heb ik helemaal niks geleerd.” Daarna begon het werkzame leven voor Ab als hovenier en later op de veiling.

De vrouw van Ab heeft hem op het Taalhuis geattendeerd, maar ze had nooit verwacht dat hij dat zou doen. “Ze dacht, dat doet hij nooit en toen deed ik het toch. Mijn doel is om uiteindelijk zelf te kunnen computeren, nu doet mijn vrouw dat allemaal.” Ab heeft inmiddels taallessen op het ROC van Amsterdam gevolgd. Hij oefent op de computer en leent boeken uit de bibliotheek. “Ik zeg tegen iedereen: Je hoeft je nergens voor de schamen.”

Hulp nodig?

Ken je iemand die beter Nederlands wil leren spreken, lezen of schrijven? Kom naar de Bibliotheek of bel 0800-0234444 (gratis).
Meer informatie vind je op: www.bibliotheekavv.nl/oefenen-met-taal