Iedereen kan zelf meedoen

Gepubliceerd op: 23 augustus 2022 16:00

Meedoen in de samenleving, zelf je kinderen opvoeden, zelf je zaken regelen. Voor een grote groep is dat niet vanzelfsprekend. Goed kunnen lezen en schrijven, Nederlands spreken en begrijpen en digitale vaardigheden zijn belangrijk om zelfredzaam te kunnen zijn en niet afhankelijk te zijn van anderen.

#IedereenDoetMee #ikwilleren

Eén op de 6 Nederlanders heeft onvoldoende vaardigheden. Ze kunnen bijvoorbeeld hun kind niet helpen met schoolwerk, ze kunnen instructies op het werk niet lezen, of de bijsluiter van hun medicijnen. Ze kunnen niet zelfstandig met de dokter praten of even een praatje maken met de buren.

De Bibliotheek helpt

De Bibliotheek helpt! Bij het oefenen met de taal en het leren omgaan met computer en internet. Ken je iemand die hulp kan gebruiken. Meld hem of haar aan bij de Bibliotheek. Wij helpen naar het juiste aanbod. Want we willen dat iedereen kan meedoen.

De Bibliotheek biedt hulp bij:
- Vragen over de digitale overheid? Kom naar het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek
- CIP en servicepunt
- Digitale vragenuren
- Oefenplein

Samen met andere organisaties organiseren we:
- Themabijeenkomsten rondom geld samern met LeefMD.
Tijdens deze bijeenkomsten krijg je informatie over diverse thema’s zoals zorgverzekering, toeslagen, pensioen en de financiële administratie.
- Studio Gezond samen met Welzijn Stichtse Vecht
- Gezondheid in De Ronde Venen

De Bibliotheek is er voor iedereen

Iedereen is van harte welkom in de Bibliotheek. Mensen ontmoeten elkaar hier, kunnen studeren, de krant lezen, een workshop volgen. Het is dé plek om te leren, jezelf te ontwikkelen of te werken. Met informatie binnen handbereik, gratis wifi en studieplekken. En natuurlijk heeft de Bibliotheek ook een grote collectie boeken, e-books, luisterboeken, tijdschriften en dvd’s.
Je ontmoet in de Bibliotheek andere mensen tijdens een cursus of aan de leestafel. Het is een plek om je thuis te voelen, een krantje te lezen, of even bij te kletsen bij een kopje koffie.

Nederlands spreken: oefenen in de praktijk

Taalhuis De Ronde Venen start een Taalcafé in de Bibliotheek Mijdrecht. Voor alle anderstaligen is het fijn om zoveel mogelijk te kunnen oefenen met Nederlands spreken en luisteren. Zo voel je je zekerder om een gesprek te voeren in de winkel, met buren, collega’s of bijvoorbeeld op school.

In het Taalcafé gaan vrijwilligers en deelnemers elke week met elkaar (in kleine groepjes) in gesprek. Er wordt over veel verschillende onderwerpen gesproken. Familie, sport, gekke spreekwoorden of een bijzondere hobby; alles komt voorbij. Als er maar veel gesproken en geluisterd wordt! Sommige deelnemers doen iedere week mee, anderen wanneer het hen uitkomt.

Vanaf 14 september 2022 elke woensdagochtend van 10.00-11.30 uur is het Taalcafé open. Je kunt gewoon binnenlopen, je hoeft je niet aan te melden!
De Bibliotheek Mijdrecht, Dr. J. van der Haarlaan 8.

Wil je meer weten over taal of digitale hulp of wil je iemand aanmelden?
- kijk voor meer informatie: www.bibliotheekavv.nl/leren
- kom naar de Bibliotheek
- Of bel: