Je bent wat je leest: Voeding is het thema van Nederland Leest

Gepubliceerd op: 3 december 2018 10:00

In november lazen we de sappige verhalen over de nieuwste kooktechnieken, verfrissende passages over de oer-Hollandse keuken en smakelijke vertellingen over verrassende recepten. Want ‘Nederland Leest’ stond in het teken van voeding.

Nog niet uitgekeken op onze inspiratiepagina over Nederland Leest?

 

En dit schreven we eerder over Nederland Leest:

In het boek een uitgebreid 5-gangendiner: vijf auteurs schrijven over vijf thema’s van voeding: Joël Broekaert, Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw en Pierre Wind. Een literaire ‘schijf van 5’ zeg maar. Aangevuld met lekkere recepten van schrijvers en favoriete kookboeken van bibliotheekmedewerkers. En een smakelijk voorwoord van Ronald Giphart.

Koken: er zijn zoveel technieken, zoveel mogelijkheden en zoveel trends in het bereiden van voedsel. Kies je voor bakken, stoven, stomen of smoren? En ga je voor de nieuwste vega-trend of liever voor de ouderwetse bbq-avond?
Lifestyle: cultuur- en standsverschillen, historische ontwikkelingen en regionale tradities. Ons eten en onze tafelmanieren zijn onlosmakelijk verbonden met het land en de cultuur waarin we leven. Wat vinden wij normaal, en is voor anderen apart?
Gezondheid: tegenwoordig overlijden er meer mensen aan obesitas dan aan ondervoeding. Dat was een eeuw geleden wel anders. Wat doet al dat eten met ons en waarom worden sommige Japanners zo oud?
Voedingstechnologie: het laatste woord over genetisch gemanipuleerd voedsel is nog lang niet gezegd. Een vegetarische slager die 2e wordt in de gehaktballenwedstrijd. Eten we straks uit een laboratorium?
Milieu: hoeveel planeten hebben we nodig om 7 miljard monden te voeden? Met wat New York weggooit, kan heel Amsterdam te eten krijgen. En al dat plastic, is dat wel nodig om groenten te verpakken?

Kortom: een boek vol verhalen om de leeshonger te stillen en genoeg stof voor smakelijke gesprekken over leesvoer, eetlezen en kookboeken.
De Bibliotheek geeft het boek cadeau tijdens Nederland Leest, van 1 t/m 30 november.