Dorpskamer Het Raakvlak in Mijdrecht mooiste sociale vernieuwing van de provincie Utrecht

Gepubliceerd op: 5 december 2017 12:30

Het project ‘Dorpskamer Het Raakvlak’ van de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen (AVV) in Mijdrecht heeft de ‘Social Sofa’ gewonnen, een prachtige, met mozaïek ingelegde buitenbank die symbool staat voor verbinding tussen bewoners en de leefbaarheid in de wijk. De manier waarop de Bibliotheek samenwerkt met lokale partners en haar maatschappelijke rol invult is mooi: open voor ontmoeting en debat, laagdrempelig en inspelend op lokale behoeften. Nu dus bekroond als de mooiste sociale vernieuwing in de provincie Utrecht.

De Dorpskamer Het Raakvlak is een ontmoetingsplek voor alle soorten inwoners van Mijdrecht geworden. Licht dementerenden, mensen met een licht verstandelijke beperking en inwoners die de Nederlandse taal beter onder de knie willen krijgen, om maar een paar voorbeelden te noemen. De Bibliotheek AVV werkt met de organisaties Zideris, Kwintes, Careyn, Tympaan-De Baat en SeniorWeb samen om voor de inwoners verschillende activiteiten te organiseren rondom taalvaardigheid, schuldsanering, de verkleining van de digitale kloof. Deelnemers ontmoeten elkaar in de openbare ruimte van de Bibliotheek en raken daar op een natuurlijke manier met elkaar in gesprek.

Directeur van de Bibliotheek AVV Eric de Haan vertelt enthousiast: “Onze bibliotheek heeft 9 locaties. Mijdrecht is met de Dorpskamer Het Raakvlak de eerste locatie met een dergelijke ontmoetingsplek. Dat deze relatief kleine innovatie met de Social Sofa wordt beloond, maakt mij erg trots. Met de samenwerkingspartners kijken we of het concept ook in andere kernen van De Ronde Venen toegepast kan worden."

Social Sofa onthuld
Op slechts tien minuten loopafstand van de Bibliotheek, op het ‘Lindeboompleintje’ bij Winkelcentrum De Lindeboom in Mijdrecht kan iedereen nu plaats nemen op de Social Sofa. Op 4 december is hij onthuld door wethouder David Moolenburgh en burgemeester Maarten Divendal samen met Janny van Oudenaarden klantcoach Het Raakvlak en Arno de Boer bewoner van Zideris. “De Social Sofa staat symbool voor onderlinge verbinding en het tegengaan van sociale verkilling”, aldus wethouder Moolenburgh.

Ontstaan Social Sofa
De Social Sofa is ontstaan in Tilburg, naar een idee van cabaretière Karin Breurs. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen omdat er veel behoefte bleek te zijn aan natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken. Hierdoor geïnspireerd, bedacht de Stichting Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (SPN) deze wedstrijd voor bibliotheken. Het meest innovatieve project waar samenwerking en verbinding centraal staat, maakte kans op de plaatsing van een bank. Naast het project in de provincie Utrecht, zijn in alle andere provincies in Nederland ook bibliotheken beloond met een ‘Social Sofa’. De banken zijn allemaal op dezelfde dag onthuld.