Tentoonstelling: Het rampjaar 1672 in Utrecht

Gepubliceerd op: 3 mei 2022 13:00

Stel je voor, te moeten vluchten voor een oprukkend vijandig leger dat in een spoor van vernieling door Nederland trekt. Waarbij regelmatig huizen en soms zelfs hele dorpen afbranden. Voor veel Utrechtenaren was dit in 1672 het geval.

De Fransen waren Nederland binnengevallen en met een enorm leger hielden zij onder anderen de provincie en stad Utrecht voor ruim een jaar bezet. Zij eisten veel geld en andere middelen van de Utrechtse bevolking en bij weigering waren zij ook niet bang om de harde hand te gebruiken. Ook het gebruik van de waterlinie, om de Franse opmars tegen te houden, verzorgde heel wat leed voor de boeren in Utrecht. Hun land kwam immers onder water te staan waarbij hun oogst, en dus vaak hun enige vorm van inkomen, verloren ging.

Tot begin juli is in de Bibliotheek Mijdrecht een expositie te zien van dit rampjaar. Met banners en andere attributen, zoals een schilderij van de vijandige koning en een vitrine met replica‚Äôs en andere rekwisieten, zal het verhaal van Utrecht tijdens het rampjaar worden verteld.