Veilig online in tijden van corona

Gepubliceerd op: 6 april 2020 11:00

Er is tijdens de coronacrisis veel nepnieuws in omloop. Met deze tips van de Bibliotheek helpen we je om het échte nieuws van het nepnieuws te onderscheiden.

Lees je iets zorgwekkends via Facebook of Whatsapp, of hoor je iets van een familielid of buurvrouw? Wees kritisch voordat je het deelt met anderen. Er zijn veel nepberichten in omloop. Dat doen mensen niet allemaal expres. Veel mensen zijn bang en delen vaak nieuws zonder het te checken.
Verder proberen criminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Via nepwebshops wordt van alles aangeboden, zoals mondkapjes en handgel.

Pas op met klikken

Klik niet zomaar op een bericht op social media of in de mailbox, maar ga via internet naar de site van je bank of naar sites van betrouwbare webshops.
Vertrouw je een mail niet, bel dan met het bedrijf of de bank om te checken of het bericht klopt.

Pas op met delen

Nepnieuws kan, zeker rondom gezondheidsthema’s, zeer gevaarlijk zijn. Deel daarom nooit zomaar een bericht dat je ontvangt. Er worden bijvoorbeeld veel nepberichten gedeeld over producten die je zou moeten gebruiken om beter beschermd te zijn tegen het coronavirus. Hierdoor kunnen mensen ten onrechte denken dat ze goed beschermd zijn.

Haal informatie van betrouwbare sites

Wil je meer weten over het coronavirus? Check dan vooral betrouwbare websites zoals:

RIVM
Rijksoverheid
NOS.nl
Nu.nl
De Cosumentenbond heeft een goede site over oplichting in coronatijd. 

Ook de kranten zijn betrouwbare nieuwsbronnen. Veel krantenberichten zijn ook online te lezen via de website van de krant. 

Zo check je een nieuwsbericht

Nieuws checken kan bijvoorbeeld door de HALT-methode te volgen, een methode ontwikkeld door Nieuwscheckers (studenten van de universiteit Leiden): 

1. Ho!
2. Analyseer de bron
3. Lokaliseer betere berichtgeving
4. Traceer originele context

Door deze stappen toe te passen leer je kritisch naar de bron te kijken en te zoeken naar andere nieuwsberichten die het bericht bevestigen. Op de website van de Nieuwscheckers staat uitgelegd hoe dit moet.

Doe de test

Benieuwd hoe goed je bent in het herkennen van nepnieuws? Doe deze quiz van schrijfster Maria Genova om te kijken hoe veilig je bent.