Week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: 27 augustus 2018 11:00

De eerste week van september is de Week van de Alfabetisering. Tijdens deze week wordt landelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in Nederland. Want je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: 1 op de 9 volwassen Nederlanders die lezen en schrijven lastig vinden. Daarvan heeft 65 procent Nederlands als moedertaal.

Vaak houden mensen het verborgen dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven. Zelfs de naaste omgeving zoals de werkgever of familie weet vaak van niets. Intussen lopen ze in het dagelijks leven teven tegen tal van problemen op. Denk aan het niet kunnen lezen van straatnaamborden of routeborden of de navigatie niet kunnen bedienen. Moeite hebben met een afspraak bij de dokter of de bijsluiters bij medicijnen niet begrijpen.
Als je niet kan lezen en schrijven is het leven knap ingewikkeld en ben je vaak afhankelijk van anderen.

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden voor hulp om beter te leren lezen en schrijven. Dat kan met een taalmaatje of via een cursus.

Meer informatie of aanmelden?
- kom naar de Bibliotheek.
- bel het gratis telefoonnummer 0800 0234444.
- of bekijk de speciale pagina op deze site: www.bibliotheekavv.nl/oefenen-met-taal

Taalvrijwilliger worden?
Vul dit inschrijfformulier in op deze site.

Activiteiten in Stichtse Vecht

6 september: workshop CV schrijven
Locatie: de Bibliotheek Maarssenbroek
Tijd: 9.00 – 11.00 uur
De Bibliotheek Maarssenbroek organiseert samen met het UWV op 6 september een workshop 'schriftelijk solliciteren'.
Een workshop over het CV en de sollicitatiebrief. Na deze workshop zijn medewerkers van het UWV aanwezig om vragen te beantwoorden en te helpen bij het schrijven van een cv of sollicitatiebrief. Ook advies over hoe je kunt laten zien dat jij de beste kandidaat bent.
Er zijn laptops aanwezig maar je kunt ook je eigen laptop meenemen.

7 september: Voorleesfestival met Mariska van Kolck
Locatie: Wereldwinkel Breukelen, Kerkplein
Tijd: 13.30-16.00 uur
Het Taalhuis (Bibliotheek AVV en Welzijn Stichtse Vecht) organiseert een klein Voorleesfestival in Breukelen. Het veldje, voor de Wereldwinkel Breukelen, zal worden omgetoverd tot een buiten huiskamer. Met zelfs een gratis kopje koffie en thee.
Waarom buiten? Omdat we vinden dat taal voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, we willen iedereen bereiken.
Voorlezen voor jong en oud door jong en oud, zoals de enthousiaste voorlezer Mariska van Kolck en mensen van Schrijvers uit de regio, cursisten van het Taalhuis, taalvrijwilligers, Poëzie aan de Vecht en vrijwilligers van Taalvisite.

De wekelijkse activiteiten gaan ook gewoon door tijdens de Week van de Alfabetisering:
- maandag 3 september 14.00-15.30 uur Digitaal vragenuur in de Bibliotheek Maarssendorp
- dinsdag 4 september 13.15-14.45 uur Taalkamer in de Bibliotheek Maarssendorp
- dinsdag 4 september 14.00-15.30 uur Digitaal vragenuur in de Bibliotheek Breukelen
- woensdag 5 september 9.30-11.30 uur Mama Taal Lokaal in de Bibliotheek Maarssendorp
- donderdag 6 september 10.00-11.30 Taalkamer Het Trefpunt, ’t Heycop Breukelen
- donderdag 6 september 14.00-15.30 uur Digitaal Vragenuur Bibliotheek Maarssenbroek

Activiteiten in De Ronde Venen

4 september: Lezen en Schrijven Bus
Locatie: Raadhuisplein, Mijdrecht
Tijd: 15.30-17.00 uur
Op dinsdag 4 september brengt de speciale Lezen en Schrijvenbus een bezoek aan De Ronde Venen. Vanaf 15.15 uur staat de bus naast het gemeentehuis in Mijdrecht. Om 15.30 uur start een informatief programma met paneldiscussies o.l.v. Karin Giphart. Centraal thema: 'Wat is nodig zodat taal geen belemmering is om mee te doen in de samenleving?‘ Gesprekken met wethouder Schuurs, een taalambassadeur, een taalvrijwilliger en cursisten. Tussendoor leest Ymkje Swart gedichten voor uit de speciale gedichtenbundel Tem de Tekens.
Meer informatie? Meer weten over alle taalactiviteiten? Taalvrijwilliger worden? Kom langs bij de speciale informatietafel.

5 september: Taalspellenavond
Locatie: de Bibliotheek Vinkeveen / de Broedplaats
Tijd: 19.30-21.30 uur
Voor liefhebbers van zowel taal als spelletjes organiseren gemeente De Ronde Venen, welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat en de Bibliotheek een Taalspelletjesavond.
Scrabble, Rummicub met letters, Codenames, 30 Seconds; het zijn spellen waarvoor een goede taalvaardigheid vereist is.
Spellenwinkel Blik op Hout uit Mijdrecht verzorgt de spellen tijdens de spellenavond en leden van spelletjesvereniging De Ronde Stenen zijn aanwezig om de spellen uit te leggen en de aanwezigen op weg te helpen. De Bibliotheek is vanaf 19.15 uur open. Om 19.30 uur gaan de spelletjes van start. Meedoen is kosteloos en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Aanmelden is gewenst en kan via een mail naar: taalpunt@bibliotheekavv.nl

- maandag 3 september 10.00-12.00 uur Taalkamer in de Buurtkamer Wilnis.
- donderdag 6 september 16.30-18.00 uur Taalkamer Abcoude, in de Angstelborgh
- donderdag 6 september 19.00 tot 20.30 uur Taalkamer in de Bibliotheek Mijdrecht