2019/3 – Activiteiten

Het derde BiebPanel-onderzoek van dit jaar was een onderzoek over activiteiten in de Bibliotheek. In dit onderzoek stond de vraag centraal hoe de Bibliotheek de activiteiten beter kan laten aansluiten op de behoefte van de leden. De vragenlijst is ingevuld door 262 panelleden, 53 procent van het hele panel.

Deelname aan activiteiten
Panelleden (en hun gezinsleden) van de Bibliotheek AVV nemen relatief weinig deel aan activiteiten bij de bibliotheek vergeleken met het totale Panel (respectievelijk 12% tegen 23%), en juist meer aan activiteiten bij andere organisaties (respectievelijk 47% tegen 39%).

Panelleden geven aan dat ze leesclubs bijzonder goed vinden passen binnen het aanbod van de bibliotheek. Ook de andere activiteiten die leden het beste vinden passen liggen op het gebied van boeken: schrijverspresentaties en voorlezen. Daarnaast zien ze informatieve lezingen, kinderactiviteiten, cursussen en workshops als passend bij de bibliotheek.

Beoordeling activiteiten
Panelleden beoordelen de activiteiten van de bibliotheek goed. Als ze hebben deelgenomen aan de activiteiten van de bibliotheek, zijn ze over het algemeen tevreden en geven gemiddeld een 7,2. De panelleden van AVV geven wel wat minder hoge cijfers, maar ze zijn zeer te spreken over de communicatie over en de organisatie van de activiteiten.

Kiezen activiteit
Wanneer we panelleden vragen wat belangrijk is bij het kiezen van een activiteit noemen zij als eerste de inhoud van de activiteit, gevolgd door het tijdstip en de locatie. De prijs en mogelijkheden tot ontmoeting met anderen is minder van belang. We zien dat voor lager opgeleiden de locatie belangrijker is dan voor middelbaar en hoger opgeleiden. Ook voor oudere panelleden is locatie meer van belang.
Wat betreft het tijdstip hebben doordeweekse avonden de voorkeur, zondag is de minst geliefde dag voor het bezoeken van activiteiten. Daarnaast zijn er verschillen te zien per doelgroep, 65-plussers bezoeken liever overdag een activiteit en jongere panelleden in de avond.

De type activiteiten waarvoor panelleden zich interesseren zijn: literatuur/lezingen, kunst/geschiedenis, natuur/omgeving, creatieve activiteiten, zelfontwikkeling.
Daarnaast zijn er nog verschillen te zien tussen de doelgroepen. Zo spreken creatieve activiteiten vrouwen vaker aan dan mannen. En we zien dat ‘basis digitale vaardigheden’ vooral 65-plussers en laag opgeleiden aanspreekt.

Bekendheid met activiteiten
Panelleden zoeken vooral naar activiteiten, van bibliotheken of andere organisaties, via lokale krantenberichten, de website van de organisatie, nieuwsbrieven, vrienden/familie en social media. Panelleden van AVV gebruiken nog vaker dan in het totale Panel de lokale kranten, vrienden en familie en algemene websites voor uitjes om op de hoogte te blijven van activiteiten. We zien dat veel panelleden het leuk zouden vinden om een terugkoppeling te krijgen over de georganiseerde activiteiten, ook als ze daar zelf niet aan hebben deelgenomen. Deze terugkoppeling zouden zij het liefst terugzien in de nieuwsbrief, op de website van de bibliotheek of via lokale media.