2020/1 Social media

In dit eerste BiebPanel-onderzoek van 2020 is onderzoek gedaan thema’s die leven bij de doelgroepen die online praten over de Bibliotheek.

Wie praat er en waar?
Uit het onderzoek blijkt dat vooral vrouwen tussen de 45-54 jaar (gevolgd door 18-24 jaar) online praten over de Bibliotheek. Zij zijn online geïnteresseerd in technologie & computers, muziek, boeken en films. Zij laten zich vooral beïnvloeden door productkenmerken en mond-tot-mond reclame. Zij volgen het nieuws (NU.nl, Volkskrant, NRC), blogs en magazines en zijn vooral te vinden op Twitter, LinkedIn en Pinterest.

Uit de analyse blijkt dat er vooral op Twitter, blogs en fora wordt gesproken over diverse thema’s binnen de Bibliotheek. Het zijn vooral volwassenen en ouders die praten over de Bibliotheek en zij zijn ook het meest positief. Het aantal leden versus niet-leden dat praat is bijna gelijk. Leden zijn erg positief, maar soms negatief over het downloaden van e-books.

Waar praten ze over?
Online wordt er vooral over de Bibliotheek gesproken over boeken lezen/lenen, gevolgd door activiteiten binnen de Bibliotheek, kinderen en voorlezen, laaggeletterdheid en mediawijsheid. Media, organisaties en gemeenten praten vaker over thema’s als laaggeletterdheid en evenementen, terwijl de consument vaker praat over voorlezen en studeren/werken in de Bibliotheek. Verder is eenzaamheid onder ouderen een erg groot thema, maar hier is los van de Bibliotheek op gezocht.

E-books en luisterboeken zijn veelbesproken door de ‘vakantiebieb’ en ‘luisterbieb’. Ouderen hebben het vaker over e-books en luisterboeken, terwijl studenten/scholieren meer praten over fysieke boeken. Niet iedereen weet dat je bij de (online) Bibliotheek ook e-books kunt lenen. Mensen wijzen elkaar hier wel op. Het downloaden van de e-books is voor veel mensen te ingewikkeld. Men is enthousiast over het (goedkope) e-book abonnement, maar de moeilijkheid van het lenen is voor veel mensen een struikelblok.

Mensen praten niet veel over waarom ze niet lid zijn van de Bibliotheek, maar redenen om geen lid (meer) te zijn: te weinig tijd, Bibliotheek te ver weg of zelf veel boeken gekocht. Dat de Bibliotheek goedkoop is in vergelijking met boeken kopen, is voor veel mensen een belangrijke reden om lid te worden maar het is niet bij iedereen top of mind. Ouders met jonge kinderen delen vaak op mamablogs dat kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden. Duurzaamheid wordt nog haast niet genoemd als reden om lid te worden.