Taalvrijwilliger

In Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen, schrijven of spreken. De Bibliotheek heeft daarom samen met lokale partners een Taalhuis opgericht. Zowel in de gemeente Stichtse Vecht als in De Ronde Venen. Via het Taalhuis worden mensen geholpen die hun Nederlandse taal willen verbeteren. Zo leren ze beter een nieuwsbrief te lezen, een formulier in te vullen of medische bijsluiters te begrijpen.

In de meeste gevallen oefenen de deelnemers samen met een Taalvrijwilliger. Als Taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Je kunt iemand helpen met het verbeteren van basisvaardigheden als lezen en schrijven, spreken en luisteren. Zo leert iemand zich beter redden in onze maatschappij. Hierbij gaat het om hulp aan mensen die Nederlands als eerste taal hebben of als tweede taal.

Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheden te verbeteren. Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is dit misschien wel iets voor jou! Het vrijwilligerswerk is ook geschikt voor studenten, bij sommige studies kun je het zelfs opnemen als onderdeel van je opleiding.
Elke vrijwilliger volgt een basistraining. Tijdens deze training krijg je informatie over de doelgroep en over hoe volwassenen leren. Ook oefen je met het voorbereiden van een bijeenkomst met de deelnemer(s) en maak je kennis met speciaal lesmateriaal. De training bestaat uit vier dagdelen.
Taalvrijwilligers krijgen bij het begeleiden van hun deelnemer(s) ondersteuning vanuit het Taalhuis.

Meer informatie over het taalpunt vind je hier. Of kom langs in de Bibliotheek.
Voor vragen of aanmelden kan je dit formuier invullen.

Taalhuis Stichtse Vecht is een initiatief van de Bibliotheek AVV, Welzijn Stichtse Vecht en gemeente Stichtse Vecht.
Taalhuis De Ronde Venen is een initiatief van de Bibliotheek AVV, Tympaan-de Baat, Het Gilde De Ronde Venen en gemeente De Ronde Venen.