Vacature Vrijwilligers Taalvisite online

Taalachterstand kan een groot probleem zijn voor de ontwikkeling van een kind. Met het project Taalvisite kan de Bibliotheek helpen kinderen meer plezier te laten krijgen in taal en lezen.

Door de corona-maatregelen is thuis visite ontvangen moeilijk of zelfs onmogelijk en daardoor is de wachtlijst gegroeid, terwijl de kinderen het juist nu meer nodig hebben. Daarom starten we met Taalvisite Online. Een vrijwilliger werkt gedurende minimaal 10 en maximaal 15 weken met het kind en de ouders samen aan de taalontwikkeling van het kind. Dit gaat online via beeldbellen met bijvoorbeeld Zoom of Google Meet. Je leest het kind voor, doet samen taalspelletjes en gaat gesprekjes aan. De ouders worden zodanig betrokken bij Taalvisite Online dat ze na afloop van het project zelf hun kind kunnen voorlezen of helpen bij het lezen en weten hoe ze op een leuke manier met taal bezig kunnen zijn.

Taalvisite Online richt zich speciaal op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar, zowel bij gezinnen met Nederlands als tweede taal als bij gezinnen waarvan de ouders laaggeletterd zijn of de kinderen een taalachterstand hebben.
De gezinnen worden aangemeld via de basisschool of peuterspeelzaal/kinderdagverblijf.

Wat zijn je taken?
Gedurende 10 tot 15 weken spreek je 2 keer per week met het gezin af om ongeveer een half uur voor te lezen, taalspelletjes te doen en leuke gesprekjes aan te gaan. Dit vindt online plaats in overleg met het gezin. Het kan zijn dat je tussendoor contact opneemt met de school van het kind voor tips en vragen.

Wat vragen we van jou?
Goede Nederlandse spreekvaardigheid; affiniteit met kinderen en taal; plezier hebben in het (voor)lezen uit kinderboeken en spelletjes; dat je een laptop/ desktop hebt met goede wifi, camera en geluid en bij voorkeur enige ervaring met beeldbellen.

Wat bieden wij?
Een praktische training voor Taalvisite Online en een overzichtelijke handleiding met tips, trucks en inspiratie. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG-Verklaring) is vereist. Onkosten voor de aanvraag worden vergoed.

Aanmelden of meer informatie?
Stuur een mailtje naar José van Waaijen: j.van.waaijen@bibliotheekavv.nl en vermeld daarin kort je motivatie, ervaring, voorkeur leeftijd kinderen en beschikbaarheid in dag/tijd.

Artikel uit Algemeen Dagblad 5 december 2017