Programma Basisonderwijs
Bibliotheekprogramma 2020 - 2021
Hieronder vind je het Bibliotheekprogramma voor de basisscholen in De Ronde Venen en Stichtse Vecht, met de bibliotheekbezoeken en projecten gericht op mediawijsheid voor alle groepen. Ook peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en voortgezet onderwijs kunnen bij ons terecht.
Vind je in dit aanbod niet wat je zoekt? Of heb je andere vragen, wensen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een aanbod op maat.
-
Bibliotheekbezoek groep 1-2: Kennis maken met prentenboeken
In de Bibliotheek beleven de leerlingen het verhaal van een prentenboek. Er wordt niet alleen voorgelezen, maar er gebeurt meer.
-
Bibliotheekbezoek groep 3: Kennismaken met de Bibliotheek en eerste leesboekjes
Leerlingen maken kennis met de verschillende materialen die in de Bibliotheek aanwezig zijn met de nadruk op de eerste leesboekjes.
-
Bibliotheekbezoek groep 6: Informatie zoeken
Leerlingen leren in dit bezoek te werken met de catalogus, te zoeken waar de boeken in de kast staan en eventueel de boeken te reserveren.
-
Mediawijsheid groep 1-8: Nationaal Media Paspoort
Kinderen mediakennis aanbieden en inzicht laten krijgen in het beroep dat media doet op hun gevoelsleven.
-
Mediawijsheid groep 5-8: Diploma Veilig Internet
Diploma Veilig Internet is een lespakket om leerlingen op een speelse manier voor te bereiden op de digitale samenleving.
-
Mediawijsheid groep 7-8: MediaMasters
MediaMasters is een spannend serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid.
-
Informatievaardigheid groep 7-8: Jeugdkrakercompetitie
Internet is een enorme bron van informatie. Dat is handig als je iets wilt weten of als je een werkstuk maakt. Maar om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig.
-
Collectie peuters / groep 1-2: Kamishibai vertelplaten
Ter ondersteuning van het voorlezen kunnen vertelplaten aangevraagd worden. Deze vertelplaten kun je gebruiken in het vertelkastje, het zogenaamde Kamishibai.
-
Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd met alleen maar winnaars. Het is een wedstrijd voor groep 7 en 8. Elke school mag meedoen en deelnemen is heel eenvoudig met het gratis deelnamepakket.
-
de Bibliotheek op school
Met de educatieve aanpak 'de Bibliotheek op school' werken scholen en Bibliotheek AVV structureel samen aan taalontwikkeling, leesplezier en mediawijsheid van kinderen.
-
Leesconsulent op school
Onze leesconsulent kan helpen en ondersteunen bij diverse zaken, zoals hulp bij onderhoud schoolbibliotheek tot boekpromoties verzorgen.
-
Klassikaal lenen
Je kunt gebruik maken van onze uitgebreide collectie jeugdboeken met de hele school of per groep.
-
Monitor
Eenmaal per jaar kunt u meedoen met de landelijke monitor. Onderdeel van de Bibliotheek op school. Alle leerlingen vanaf groep 5 en alle leerkrachten vullen de online monitor in om resultaten te krijgen op het gebied van leesattitude, leesniveau en leengedrag van de leerlingen en het leesklimaat, leesbeleid en de mediawijsheid in de school.
-
Word Leescoördinator: Cursus Open Boek
Wil je op jouw school structurele aandacht voor leesbevordering, leesmotivatie en het leesplezier bij leerlingen vergroten. Dan is de cursus ‘Open Boek 2.0’ iets voor jou.
-
Schoolabonnement
Ook als leerkracht kun je gebruik maken van onze collectie jeugdboeken. Per school kun je één of meerdere abonnementen afnemen om boeken te lenen.
-
Taalvisite
Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Vrijwilligers gaan gedurende 15 weken, één uur per week, bij een gezin ‘op visite’.
Heb je nog vragen of wil je overleg?
Stuur een mail naar educatie@bibliotheekavv.nl