Voordeel met je Biebpas

Als lid van de Bibliotheek kunt u gebruik maken van aantrekkelijke kortingen op kunst & cultuur, educatie en natuur.

Op vertoon van uw biebpas krijgt u voordeel bij een aantal instellingen in onze regio. Zie hieronder.

Vechtstreekmuseum Maarssen

Het Vechtstreekmuseum in Maarssen biedt met exposities en activiteiten een kijkje in de rijke cultuurhistorie van de Vechtstreek.
Zo zijn er in het verleden tentoonstellingen geweest over het Amsterdam-Rijnkanaal, het Joods verleden van de regio, Schilders van de Vechtstreek en vondsten uit de Vecht.

Het Vechtstreekmuseum heeft voor 2023 twee nieuwe tentoonstellingen gepland:

1. Kastelen in de Vechtstreek
Kastelen zijn beeldbepalend in de Vechtstreek. Hoog tijd dus voor een overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van de kastelen in deze streek. In deze tentoonstelling krijgen bezoekers een antwoord op de volgende vragen; welke kastelen zijn er in de Vechtstreek, waarom zijn deze kastelen ontstaan, hoe zagen de eerste kastelen er uit, welke functie hadden ze oorspronkelijk, hoe hebben de kastelen zich in de tijd ontwikkeld, welke kastelen zijn er nog en welke niet en wat is de functie van de overgebleven kastelen anno 2023. Daarnaast komen specifieke thema’s aan de orde als: de conflicten tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland, de rol van de zogenaamde leenmannen zoals de van Amstels, Graaf Floris V, de opkomst van de ridderhofsteden, de transformatie van kasteel naar buitenplaats, het rampjaar 1672/1673, nieuwe bestemming van kastelen en opvallende bewoners. Getracht is alles zoveel mogelijk beeldend te illustreren.
Deze tentoonstelling is te zien vanaf 25 februari 2023 tot en met 10 september 2023.

2. 100 jaar René van Seumeren (1923 – 2023) – beeldhouwer in Maarssen

In december 2023 zou beeldhouwer René van Seumeren (Utrecht, 1923 – Toulouse, 1989) 100 jaar oud zijn geworden. Ter ere van zijn artistieke nalatenschap wil de Stichting René van Seumeren, opgericht ten behoeve van het beheer en verspreiding van zijn oeuvre, graag een tentoonstelling organiseren. Het doel van deze tentoonstelling is om René van Seumeren aan een groter publiek te presenteren als 1) een gewaardeerd en vakbekwaam beeldhouwer, door zijn positie in de kunstgeschiedenis te verduidelijken; en 2) een betrokken Maarssenaar, die in de jaren ’60 en ’70 een belangrijke rol binnen de Maarssense gemeenschap vervulde.
Deze tentoonstelling is te bezoeken vanaf 24 september 2023 tot en met 28 januari 2024.

Tevens organiseert het Vechtstreekmuseum geregeld wandelingen, bezoek aan buitenhuizen en tuinen en lezingen.

Op vertoon van uw Bibliotheekpas ontvangt u 2,50 euro korting op de toegangsprijs van het museum, geldig voor maximaal 2 personen per pas.
In plaats van € 7,50 betaalt u € 5,00.

Kijk voor meer informatie en prijzen op www.vechtstreekmuseum.nl

 

Leen met korting een kunstwerk via KuRVe

Gemeente De Ronde Venen heeft een prachtige kunstcollectie van gerenommeerde kunstenaars in bezit. Deze collectie wordt beheerd door de Stichting Kunstuitleen De Ronde Venen (KuRVe). Een groot deel van de collectie is te leen en kunt u thuis aan de muur hangen. Per maand betaalt u € 5,00 huur. Met een Bibliotheekpas krijgt u de eerste maand gratis. 

Op de website www.kurve-kunstuitleen.nl kunt u alle kunstwerken bekijken en een werk uitkiezen om gedurende minimaal drie maanden en maximaal één jaar te lenen.

Binnenkort wordt het aanbod dubbel zo groot. Kurve heeft nieuwe werken gekregen. Die zijn al gefotografeerd, maar moeten nog allemaal op de website gezet worden.