Leesmotivatie

Hoe krijg je kinderen aan het lezen? Hoe maak je enthousiaste lezers van ze? Op deze pagina verzamelen we tips om het leesplezier bij je leerlingen te vergroten.

Boekendoosje

De leerlingen krijgen een of twee vragen over hun leesboek. Denk bijvoorbeeld aan: Hoe heet de hoofdpersoon? Waar speelt het boek zich af of gebeurt er iets speciaals in je boek? De kinderen schrijven alleen de antwoorden op en doen het briefje in het doosje. Trek een antwoord uit het doosje en vraag bij wie dit antwoord hoort. Laat kort (1 minuut) enthousiast vertellen waar hun boek over gaat.

Boekendans

De leerlingen lopen met een boek, dat ze hebben gelezen of waar ze in bezig zijn, door de ruimte en er staat muziek aan. Wanneer de muziek stopt, promoten ze kort het boek bij het kind dat het dichtste bij staat. Dat doen ze ongeveer 2 minuten en dan gaan ze weer verder.
Er worden 3 ronden ’gedanst’.

Ik zoek... een woord

De leerkracht schrijft 3 woorden op, die vrij algemeen zijn (bijvoorbeeld jongen, weg en vraag). Wie vindt ze al lezend in zijn of haar boek?

Douane-check

Laat ieder kind een boek nemen dat hij recent gelezen heeft. Van de hoofdpersoon maken ze een paspoort. In het paspoort staat:
• Lengte
• Haarkleur
• Kleur ogen (bril)
• Kleding
• Karaktereigenschappen
• Bijzonderheden

... en actie

Een leuke opdracht voor een vakantie: Laat leerlingen een kort filmpje maken als reclamespotje over hun favoriete boek.
Na de vakantie mogen ze hun filmpjes vertonen en het mooiste filmpje wint… een boek!


Onderwijsaanbod

Wil je meer weten over ons onderwijsaanbod en wat wij als Bibliotheek voor jouw school kunnen betekenen?

Bekijk hier onze aanbod